Loslaten is L(i)ef hebben

Laatst keek ik vol bewondering een aflevering van Expeditie Robinson. Ik heb diep respect voor de deelnemers die zichzelf tot het uiterste drijven om de finale te bereiken. En vaak denk ik als ik naar de proeven kijk: dat zou ik nooit kunnen, zolang volhouden. Ik zou al veel eerder opgeven, ofwel los hebben gelaten…

Maar voor iemand die zo van controle houdt als ik is loslaten eigenlijk een van de lastigste opgaves in het leven, maar soms vergeet ik dat voor het gemak. Als ik zo’n programma kijk bijvoorbeeld.

Ik ben namelijk wat je noemt een echte volhouder. Als ik eenmaal ergens voor ga, voor gekozen heb of ergens van overtuigd ben dan bijt ik me er in vast en laat ik niet meer los totdat…
Nou totdat blijkt dat ik echt, echt niet meer anders kan. En man, want is dat lastig, want loslaten gaat vaak gepaard met pijn en verdriet. Soms veel, soms weinig. Maar dat ontdek ik pas gaandeweg. Het overgeven aan het onbekende, zorgt voor angst voor wat misschien wel of niet komen gaat. En toch, overgeven aan het onbekende, is ook overgeven aan het leven.

En leven, dat wil ik!  Voluit, met alle pijn, verdriet, maar ook vreugde en plezier. Ik wil het aangaan, ervaren. Ontdekken welke lessen mogen worden geleerd door al die ervaringen. Ervaren wat er gevoeld en beleefd mag worden. Liefhebben, verbinden en verbonden zijn met mijzelf en anderen. En dat ook weer loslaten. Dansen, zingen, huilen, lachen. Oprecht kunnen ZIJN.

Onlangs heb ik losgelaten wat ik het langste heb vastgehouden en sta ik op de rand van een nieuw begin. Dat gaat met pijn en verdriet, maar ook met liefde en vertrouwen. Loslaten is l(i)ef hebben. Ik durfde het niet en daarom deed ik het toch.

Ik vertrouw erop dat dit de juiste keuze is, daar houd ik me aan vast. Totdat het tijd is om ook dat weer los te laten.

Worstel jij ook met de vraag of je iets moet loslaten of juist niet? En ben je opzoek naar de juiste ondersteuning daarbij? Maak dan vandaag nog een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..